Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Články > Výstava leteckých fotografií Pavla Vychodila


Výstava leteckých fotografií Pavla Vychodila

Budova městského úřadu (u Velvarské brány) od 10. 4. do 30. 6. 2009

Publikováno 9. 4. 2009 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného | Komentáře (1)

Karmelitánský klášter s kostelem Nejsv. Trojice ve Slaném
Slaný, karmelitánský klášter s kostelem Nejsv. Trojice(foto © P. Vychodil)

Nový výstavní prostor v budově Městského úřadu Slaný (u Velvarské brány) představuje soubor leteckých fotografií známého slánského fotografa Pavla Vychodila.

Od pátku 10. dubna do úterý 30. června 2009 můžete v budově Městského úřadu Slaný (u Velvarské brány) ve všech patrech podél vnitřního schodiště  zhlédnout letecké fotografie Pavla Vychodila, který na snímcích zachytil  Slaný a některá města z bližšího i vzdálenějšího okolí. Fotografie si můžete prohlédnout v době, která je shodná s provozní dobou městského úřadu.

Touto výstavou bychom rádi oživili interiér budovy městského úřadu (u Velvarské brány). Strohé zdi vnitřního schodiště – doposud jen občas ozdobeny fotografiemi či plakáty –  nás inspirovaly k vytvoření přirozeného a nenásilného výstavního prostoru s minimálními technickými požadavky na instalaci a maximální flexibilitou a rychlostí výstavu připravit. Výstavy fotografií jsou v tomto ohledu naprosto ideální a také atraktivní.  Výstavy se budou střídat vždy po třech až čtyřech měsících a o každé vás budeme informovat prostřednictvím těchto stránek a měsíčníku Slánská radnice.

Začátkem prázdnin bychom rádi instalovali výstavu fotografií Jiřího Jarocha na téma Městské slavnosti a na podzim bude prostor pařit fotografiím Pavla Štěpánka.

Nehodláme vytvářet příliš zavazující a přesný výstavní plán, čímž si ponecháme prostor pro možnost realizovat zajímavé výstavy přicházející mnohdy i na poslední chvíli, na které nemůžou správci tradičních výstavních prostor tak rychle reagovat. V příštím roce, chceme umístit podél schodiště jednoduché výstavní osvětlení, které by mělo vyřešit ne úplně ideální světelné podmínky v současné době.

Výstava leteckých fotografií Pavla Vychodila, je tedy první prezentací naší galerie „Na schodišti“ a doufáme, že vystavené fotografie vás zaujmou ať už je zhlédnete při cílené návštěvě, nebo jen mimochodem při vyřizování vašich úředních záležitostí.

Ivo Horňák

Na začátek stránky

Pavel Vychodil o leteckých fotografiích

Pavel Vychodil a Ivo Horňák v kabině letounu TL 232 Condor
P. Vychodil a I. Horňák v kabině letounu TL 232 Condor (foto © J. Jaroch)

Nový výstavní prostor v budově Městského úřadu Slaný (u Velvarské brány) představuje letecké fotografie známého slánského fotografa Pavla Vychodila.

Pavel Vychodil o souboru leteckých fotografií:

Soubor leteckých snímků představuje zejména naše město Slaný. Dále výběr pohledů na další historická města v severozápadní oblasti Čech (husitská města Louny a Žatec, dále KadaňMostLitoměřice, Roudnici nad Labem, Terezín a Mělník).

Prvotním impulzem pro letecké snímkování byl požadavek odboru správy majetku MěÚ Slaný na zobrazení aktuálních pohledů na město včetně přidružených obcí.

Roky spolupracuji s Historickým ústavem AV ČR v Praze, v.v.i. Po ukázce snímků Slaného projevila paní prof. Eva Semotanová DrSc. nevšední zájem o obdobné letecké snímkování výše jmenovaných měst. Hlavním důvodem byla její studie na téma umístění sídel a vliv naší civilizace na krajinu.

Ke zhotovení všech snímků jsme startovali ze slánského letiště a létali jsme s letadly typu EV 97 Eurostar (OK EUR 11) a TL 232 Condor (OK BUU 48). Jako fotograf musím vyzdvihnout spolupráci s pilotem Ivo Horňákem, jenž na každý snímek, který nyní máte možnost vidět, mistrně nalétl.

Fotografuji od svých 12 let a fotografie je pro mě na prvním místě zálibou. Nabídkou možnosti fotografování z letadla se tak splnil můj dávný sen, vyzkoušet si práci fotografa i v této oblasti.

Pavel Vychodil

Před startem ze slánského letiště (foto: Jiří Jaroch)
Před startem ze slánského letiště(foto © J. Jaroch)

Na začátek stránky

Fotogalerie

Ukázka fotografií Pavla Vychodila, které si můžete v galerii „Na schodišti“ v budově Městského úřadu Slaný prohlédnout ve formátu A2.

Slaný, Masarykovo náměstí (2008)
Slaný, Masarykovo náměstí (2008) (foto © P. Vychodil)

Kadaň (2008)
Kadaň (2008) (foto © P. Vychodil)

Smečno (2008)
Smečno (2008) (foto © P. Vychodil)

Terezín (2008)
Terezín (2008) (foto © P. Vychodil)

Panenský Týnec (2008)
Panenský Týnec (2008) (foto © P. Vychodil)

Všechny texty a fotografie na těchto stránkách jsou chráněny autorským právem. Texty, fotografie, videa a jejich části je dovoleno sdílet na sociálních sítích jen s výslovným uvedením zdroje a s odkazem něj. Použití materiálů přesahující rozah citace na vlastních stránkách je možné jen s výslovným souhlasem autorů nebo majitelů autorských práv.

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (4 hlasů, hodnocení: 3,25 z 5)
Loading...Loading...

Témata: , , , , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 9. 4. 2009 (čtvrtek) v 10.11 v rubrice Články. Komentáře jsou uzavřeny.

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Jeden komentář k tomuto příspěvku

Gravatar

Komentář #105 | Napsal(a) Honza dne 9. 4. 200910.27:

Úžasné fotky. Doporučuju se podívat na http://www.fotovychodil.cz – těch leteckých snímků je tam spousta.

Na začátek stránky

Komentáře jsou uzavřeny.