Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Kulturní akce > Francouzsko-český hudební večer ve Zlonicích


Francouzsko-český hudební večer ve Zlonicích

Památník Antonína Dvořáka ve Zlonicích, sobota 29. března v 18 hodin

Publikováno 3. 3. 2014 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného

Francouzská houslová virtuózka Gaëtane Provoust ve Slaném v roce 2011
Francouzská houslová virtuózka Gaëtane Provoust ve Slaném v roce 2011

Královské město Slaný, Francouzský klub Slaný a Památník Antonína Dvořáka ve Zlonicích vás při příležitosti Roku české hudby srdečně zvou na francouzsko-český recitál houslové virtuózky Gaëtane Provoust jejímž celoživotním mistrem je legendární houslista Zino Francescatti.

Koncem března přijíždí po dvou letech do Čech francouzská virtuózka – žačka legendárního houslisty Z. Francescattiho – Gaëtane Prouvost. V Praze opět povede mistrovský kurz pro studenty Pražské konzervatoře a Akademie múzických umění  a v sobotu 29. března 2014 přijede na pozvání
města Slaného, Francouzského klubu ve Slaném a zlonického Památníku A. Dvořáka do Zlonic, kde s francouzskou klavíristkou Anne Makarenko 
a také se svými přáteli z České filharmonie – Viktor Mazáček (housle) a Jiří Poslední (viola) – vystoupí v houslovém recitálu.

Zlonice a Památník Antonína Dvořáka jsme jako místo koncertu nezvolili náhodou. Rok 2014 je Rokem české hudby a náš Antonín Dvořák je jedním z nejznáměších a nejhranějších českých skladatelů po celém světě. V tomto kontextu není samozřejmě náhodný ani francozsko-český program koncertu – Ravel, Poulenc, Debussy, Dvořák – a společné vystoupení hostů z Francie s členy České filharmonie.

DOPRAVA NA KONCERT – zájemci mohou využít námi zajištěný autobus. Odjezd v 17 hodin ze zastávky U Váhy v Šultysově ulici. Cena dopravy do Zlonic a zpět je 20 Kč. 

O přestáce koncertu budou členové Francouzského klubu nabízet vlastnoručně připravené malé francouzské občerstvení.

Vstupné na koncert je dobrovolné!

Francouzsko-český hudební večer ve Zlonicích

Pozvánka na koncert houslové virtuózky Gaëtane Prouvost ve Zlonicích

Gaëtane Prouvost studovala u Rolanda Charmy a Jeana Hubeau na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, kde mj. získala první cenu v houslové soutěži a soutěži komorní hudby, poté pokračovala ve svém vzdělávání na Juilliard School v New Yorku ve třídě Ivana Galamiana a Samuela Rhodese (Juilliard Quartet). Jejím skutečným celoživotním mistrem a profesorem je Zino Francescatti, jeden z největších virtuosů minulého století, ctitel paganiniovské techniky. V minulých letech uspořádala a knižně vydala jeho biografii (Harmattan ED) a nahrála CD s jeho původními skladbami a přepisy (Ed. l’Empreinte Digitale, 1995).

Zino Francescatti a Gaëtane Provoust
Zino Francescatti a Gaëtane Provoust 

V době, kdy způsob hry má tendenci se uniformovat, Gaëtane Prouvost sází na hru plnou nejrůznějších zvukových barev, technik a výrazu. To vše doplněné brilantní technikou. Způsob práce odkazu mistra Francescatiho se odráží v její hře osobitým kouzlem s typickým francouzským zvukem především v klasicistním repertoáru.

Gaëtane Prouvost v současné době dělí svůj čas mezi sólovou kariéru a výuku v různých akademiích ve Francii i v zahraničí. Někteří z jejích studentů se stali vítězi významných mezinárodních soutěží. Gaëtane Prouvost vyučuje na Conservatoire National de Paris a konzervatoři Maurice Ravela.

Anne Makarenko (klavír) se narodila ve Vídni francouzským rodičům a na klavír začala hrát u Hanse Rhodeho v Berlíně. Pod Anne Makarenkovedením Jeana Martina na pařížské konzervatoři vyhrává svou první cenu klavíristů v klavírní třídě Lélie Gousseauové a Lucille Bascourretové a cenu komorní hudby ve třídě Jeana Hubeau. Stala se první jednomyslně odhlasovanou vítězkou cyklu zdokonalování se v klavírním umění na pařížské konzervatoři, ve stejném roce vyhrála Velkou cenu mezinárodní soutěže Viotti, ve městě Vercelli v Itálii. Anne je rovněž laureátkou Mezinárodní soutěže Sénigallia v Itálii a finalistkou Mezinárodní soutěže v Mnichově. Anne vystupuje jak na půdě Francie, tak v zahraničí. Vedle své umělecké činnosti vyučovala v letech 1972–1995 na konzervatoři v Créteil. Nyní učí na konzervatoři v Auxerre.

Na začátek stránky

Fotogalerie

Foto: Jiří Jaroch

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (dosud nehodnoceno)
Loading...Loading...

Témata: , , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 3. 3. 2014 (pondělí) v 8.20 v rubrice Kulturní akce. Komentáře jsou uzavřeny.

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Komentáře jsou uzavřeny.