Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Kulturní akce > Argippo znovuzrozený – film, beseda, ochutnávka


Argippo znovuzrozený – film, beseda, ochutnávka

Refektář karmelitánského kláštera ve Slaném, čtvrtek 14. října 2010 od 18 hodin

Publikováno 21. 9. 2010 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného

Antonio Vivaldi – Argippo, Český Krumlov
Vivaldiho opera Argippo v Českém Krumlově (foto: teatro-moda.cz)

Dokument o unikátním objevu a rekonstrukci Vivaldiho opery Argippo –  nejvýznamnější „opery pro Prahu“ před Mozartovým Donem Giovannim. Součástí promítání bude beseda s autory snímku a  představení kolekce exkluzivních slánských vín z obnovených středověkých vinic v Ovčárech u Slaného.

Dokument o unikátním objevu ztracené Vivaldiho opery Argippo. Pětileté natáčení v kulisách Prahy, Českého Krumlova a italských Benátek dovršilOndřej Macek na zámku v Budenicích, 24. 4. 1993 senzační objev pohřešované opery Argippo. V roce 1730 ji pro Prahu napsal Benátčan Antonio Vivaldi a její po staletí ztracenou partituru objevil český dirigent Ondřej Macek. Film sleduje zrod novodobé světové premiéry, hledání autentické barokní interpretace a zkoumá i vztah umělce k interpretaci díla. Dokument odhaluje sugestivní krásu barokního divadla s jeho původní atmosférou a potvrzuje genialitu Argippa, nejvýznamnější „opery pro Prahu“ před Mozartovým Donem Giovannim.

ARGIPPO ZNOVUZROZENÝ
(2009, 67 min., barevný, stereo, ČR)

námět, scénář, kamera, režie: Dan Krameš
dramaturgie: Natálie Nádassy, hudba: A. Vivaldi, A. Caldara, J. J. Fux
účinkují: Ondřej Macek, barokní soubor Hofmusici a další

Čtvrtek 14. října 2010 od 18 hodin
v refektáři karmelitánského kláštera ve Slaném 
 

Po promítání dokumentu  můžete besedovat s dirigentem a muzikologem Ondřejem Mackem, režisérem dokumentu Danem Kramešem a sopranistkou Janou Bínovou-Kouckou.

Exkluzivní vína z obnovených slánských vinic

Součástí promítání bude i představení a ochutnávka vyjímečných „slánských“ vín Ing. Jana Matouška (Zahradnické centrum Slaný-Blahotice) z obnovených středověkých vinic v Ovčárech.

Operu Argippo napsal Vivaldi pro Prahu, kde pravděpodobně její provedení také řídil. Dosud byla známá pouze z dobového tisku libreta uloženého v pražské Národní knihovně, hudbu však muzikologové pokládali za ztracenou. Ondřej Macek se však vydal po stopách hudebníků, kteří ji tehdy hráli, a objevil partituru v knížecím soukromém archivu Thurn-Taxisů v bavorském Řezně.

Objev uznala vědecká komise Italského institutu A. Vivaldiho v Benátkách kde byl také představen odborníkům na mezinárodní konferenci. Další bádání ukázalo, že rukopis z Řezna představuje více než dvě třetiny opery, tedy natolik podstatnou část, že to Ondřeji Mackovi umožnilo rekonstrukci kompletní opery v co nejvíce autentické podobě.

Opera Argippo je typický zapeklitý barokní příběh, kde hlavní roli hraje záměna dvou princů, kteří se ucházejí o následnici trůnu. Příběh o lásce, žárlivosti, cti a pomstě. Je to typická Vivaldiho opera, která vznikla na vrcholu jeho tvorby a mezi ostatními operami není žádnou Popelkou. Má tři akty a trvá přes dvě hodiny. Je tedy kratší než jiné tehdejší opery, ale díky tomu je děj dramatičtější a hudební nápady víc zhuštěné. Podrobné zkoumání rukopisu i hudební analýza árií jednoznačně potvrdily Vivaldiho autorství.

Antonio Vivaldi – Argippo, Český Krumlov
Vivaldiho opera Argippo v Českém Krumlově (foto: teatro-moda.cz)

Na začátek stránky

Pozvánka

Argippo znovuzrozený – pozvánka
Argippo znovuzrozený – promítání dokumentu, beseda a ochutnávka vín 

Pozvánka ke stažení 

Na začátek stránky

Fotogalerie

Foto: Jiří Jaroch 

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1 hlasů, hodnocení: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Témata: , , , , , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 21. 9. 2010 (úterý) v 9.37 v rubrice Kulturní akce. Komentáře jsou uzavřeny.

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Komentáře jsou uzavřeny.