Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Kulturní akce > Slavnost světla 2005


Slavnost světla 2005

Pátek 25. listopadu v 17 hodin a sobota 26. listopadu 2005 v 9 hodin na Masarykově náměstí ve Slaném

Publikováno 18. 11. 2005 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného

Slavnost světla – rozsvícení vánočního stromu 2015 »
   

Slavnost světla (foto: Jiří Jaroch)

Slavnost světla (foto: Jiří Jaroch)

Starosta Královského města Slaného zve všechny Slaňáky na Slavnost světla. Společně projdeme střed města s lampióny a rozsvítíme vánoční strom a vánoční osvětlení města.

Sejdeme se v pátek 25. listopadu 2005 v 17 hodin na Masarykově náměstí. Lampiónovým průvodem projdeme historický střed města zpět na náměstí, kde nás přivítá starosta města, Slánský žesťový soubor, komorní sbor ZUŠ ve Slaném, pěvecký sbor 3. ZŠ ve Slaném a restaurace Hejtmanský dvůr s pečenými kaštany a svařeným vínem.

Na začátek stránky

IV. vánoční náladové trhy

Slavnost světla (foto: Jiří Jaroch)

Slavnost světla (foto: Jiří Jaroch)

Královské město Slaný vás v sobotu 26. listopadu 2005 srdečně zve na čtvrté Vánoční náladové trhy s tovarem rozličným a programem pestrým.

PROGRAM

  • 9.00  otevření tržiště – Slánský žesťový soubor
  • 9.30  pěvecké vystoupení žáků Jaroslava Dobnera
  • 10.00  Slánský žesťový soubor
  • 11.00  Zlatovláska (Bílkovo kratochvílné divadlo Hradec Králové)

Na začátek stránky

O Slavnosti světla

Slavnost světla 2002 (foto: Jiří Jaroch)

Slavnost světla 2002 (foto: Jiří Jaroch)

Vážení spoluobčané, milí Slaňáci,

poslední týdny byly v našem městě věnovány světlu. Ve všech jeho podobách. Mihotavé plameny svící byly přítomny na každém předvánočním koncertu. Na začátku adventu jsme světlu kratičkou slavností vzdali hold. V jednom okamžiku se rozsvítil vánoční strom na náměstí a slavnostní výzdoba středu města, nově byly nasvíceny nejvýznamnější památky. První den letošního roku se uskutečnil novoroční ohňostroj. Pestrobarevná podívaná slouží již třetím rokem nejen pro radost dětí bez rozdílu věku a k oslavě vstupu do další části našich životů, ale zejména jako příležitost k osobním setkáním lidí dobré vůle, Slaňáků a jejich blízkých.

Světlo nás provází prakticky od prvních okamžiků, kdy opustíme bezpečí maminčina bříška. Světlo má mnoho podob. Může být bolestivě drásavé, což dobře věděli při výsleších v pracovních a koncentračních táborech. Oproti tomu může světlo hrát roli bezpečného ochránce. Každý z nás ví, co pro něj znamená rozsvítit byť jen jedinou žárovku ve ztemnělé a prázdné místnosti. Jinou barvu (a tím i roli) mají sluneční paprsky na světle zeleném listoví lípy, jinou ve stínu kmene, který tento strom poskytuje. Dokonce význam světla pro lidské oko a mozek je odlišný od významu téhož u zvířat. Bez světla by nebylo na světě života, ale ani smrti.

Doufám, že krásný pohled, který se nám nyní naskýtá na nádherně nasvícené památky, přispěje k Vaší ještě větší hrdosti na místo společného žití, na královské město Slaný. A co všem přeji do nového roku? Nechť u Vás dojde k naplnění obsahu jedné krásné staré moudrosti: Budeš-li se dívat vždy směrem ke slunci, stíny zůstanou za tebou. Přeji všem úspěšný rok 2002 a skoro se mi chce na závěr napsat: A světlo v duši!

Ivo Rubík, starosta města

Úvodník starosty ze Slánské radnice č. 1/V., leden 2002

O Slavnosti světla v roce 2002

Slavnost světla jsme poprvé oslavili 30. listopadu 2001. V ten sychravý podzimní páteční podvečer jsme se sešli na Masarykově náměstí, protože jsme chtěli slavnostně rozsvítit vánoční výzdobu města a nově nasvícené historické budovy ve městě.

Slavnost světla zahájil Slánský žesťový soubor, pak všechny přítomné přivítal starosta města RNDr. Ivo Rubík, který ve svém kratičkém proslovu zdůraznil význam světla v našem životě. Pak se naráz rozsvítilo celé náměstí, okolní ulice a Velvarská brána, kostel sv. Gotharda a klášterníkostel Nejsvětější Trojice na hřbitově. Shromážděným občanům a dětem zazpívali žáci ze Základní umělecké školy ve Slaném několik vánočních koled. Samozřejmě nesměly chybět pečené kaštany a vánoční punč, který připravila restaurace No. 89.

Také v letošním roce 2002 probíhala Slavnost světla podle stejného scénáře a slánské náměstí bylo téměř zaplněno dětmi i dospělými.

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1 hlasů, hodnocení: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Témata: , , , , , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 18. 11. 2005 (pátek) v 17.17 v rubrice Kulturní akce. Komentáře jsou uzavřeny.

Související články

Související odkazy

  • Nebyly nalezeny žádné související odkazy

Archiv rubriky Kulturní akce

Všechny rubriky

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Komentáře jsou uzavřeny.