Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Kulturní akce > Slavnost světla a Předvánoční náladové zastavení


Slavnost světla a Předvánoční náladové zastavení

Masarykovo náměstí, pátek 7. prosince 2007 v 16.30 a sobota 8. prosince v 9.00

Publikováno 20. 11. 2007 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného

Slavnost světla – rozsvícení vánočního stromu 2015 »
   

Slavnost světla 2007

Slavnost světla v roce 2006 (foto: Jiří Jaroch)

Starosta Královského města Slaného zve všechny Slaňáky na Slavnost světla Předvánoční náladové zastavení na Masarykově náměstí ve Slaném.

Sejdeme se v pátek 7. prosince 2007 v 16.30 na Masarykově náměstí. Lampiónovým průvodem projdeme historický střed města zpět na náměstí, kde nás přivítá starosta města Ivo Rubík a Slánský žesťový soubor. Po fanfárách a krátké promluvě starosty rozsvítíme vánoční strom a světelnou výzdobu města. Další předvánoční chvíle na slánském náměstí nám zpříjemní vystoupení pěveckého sboru 3. základní školy ve Slaném pod vedením Nadi Drudíkové a Andrey Hrabánkové.

Samozřejmě nebude chybět nabídka čaje, svařeného vína a malého občerstvení, které tentokrát připraví čajovna-kavárna Na Komendě.

Na začátek stránky

Předvánoční náladové zastavení

Slavnost světla 2007

Bílkovo kratochvílné divadlo (foto: www.kultura-svitavy.cz)

Královské město Slaný vás srdečně zve na Předvánoční náladové zastavení na Masarykově náměstí, kde bude připraven krátký dopolední program a malé občerstvení pro děti i dospělé.

Program

  • 09.00 — Slánský žesťový soubor
  • 09.30 — O rytíři Ríšovi (pohádka pro děti)
    Bílkovo kratochvílné divadlo Hradec Králové
  • 10.00 — Pěvecký sbor Consortium Camerale Slanense
  • 11.00 — Slánský žesťový soubor

Slavnost světla 2007

Skupina Jablkoň na slavnosti světla 2006 (foto: Jiří Jaroch)

Na začátek stránky

Pozvánka

Slavnost světla 2007

Pozvánka na Slavnost světla (repro: Ivo Horňák)

Na začátek stránky

O Slavnosti světla

Slavnost světla 2007

Pěvecký sbor 3. ZŠ na Slavnosti světla v roce 2006 (foto: Jiří Jaroch)

Slavnost světla jsme poprvé oslavili 30. listopadu 2001. V ten sychravý podzimní páteční podvečer jsme se sešli na Masarykově náměstí, protože jsme chtěli slavnostně rozsvítit vánoční výzdobu města a nově nasvícené historické budovy ve městě.

Slavnost světla zahájil Slánský žesťový soubor, pak všechny přítomné přivítal starosta města RNDr. Ivo Rubík, který ve svém kratičkém proslovu zdůraznil význam světla v našem životě. Pak se naráz rozsvítilo celé náměstí, okolní ulice a Velvarská brána, kostel sv. Gotharda a klášterní kostel Nejsvětější Trojice na hřbitově. Shromážděným občanům a dětem zazpívali žáci ze Základní umělecké školy ve Slaném několik vánočních koled. Samozřejmě nesměly chybět pečené kaštany a vánoční punč, který připravila restaurace No. 89.

----------------------------------------------------

Proslov starosty na první slavnosti světla v roce 2001

Vážení spoluobčané, milí Slaňáci,

poslední týdny byly v našem městě věnovány světlu. Ve všech jeho podobách. Mihotavé plameny svící byly přítomny na každém předvánočním koncertu. Na začátku adventu jsme světlu kratičkou slavností vzdali hold. V jednom okamžiku se rozsvítil vánoční strom na náměstí a slavnostní výzdoba středu města, nově byly nasvíceny nejvýznamnější památky. První den letošního roku se uskutečnil novoroční ohňostroj. Pestrobarevná podívaná slouží již třetím rokem nejen pro radost dětí bez rozdílu věku a k oslavě vstupu do další části našich životů, ale zejména jako příležitost k osobním setkáním lidí dobré vůle, Slaňáků a jejich blízkých.

Světlo nás provází prakticky od prvních okamžiků, kdy opustíme bezpečí maminčina bříška. Světlo má mnoho podob. Může být bolestivě drásavé, což dobře věděli při výsleších v pracovních a koncentračních táborech. Oproti tomu může světlo hrát roli bezpečného ochránce. Každý z nás ví, co pro něj znamená rozsvítit byť jen jedinou žárovku ve ztemnělé a prázdné místnosti. Jinou barvu (a tím i roli) mají sluneční paprsky na světle zeleném listoví lípy, jinou ve stínu kmene, který tento strom poskytuje. Dokonce význam světla pro lidské oko a mozek je odlišný od významu téhož u zvířat. Bez světla by nebylo na světě života, ale ani smrti.

Doufám, že krásný pohled, který se nám nyní naskýtá na nádherně nasvícené památky, přispěje k Vaší ještě větší hrdosti na místo společného žití, na královské město Slaný. A co všem přeji do nového roku? Nechť u Vás dojde k naplnění obsahu jedné krásné staré moudrosti: Budeš-li se dívat vždy směrem ke slunci, stíny zůstanou za tebou. Přeji všem úspěšný rok 2002 a skoro se mi chce na závěr napsat: A světlo v duši!

Ivo Rubík, starosta města

Na začátek stránky

Fotogalerie

Foto: Jiří Jaroch

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (dosud nehodnoceno)
Loading...Loading...

Témata: , , , , , , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 20. 11. 2007 (úterý) v 8.35 v rubrice Kulturní akce. Komentáře jsou uzavřeny.

Související články

Související odkazy

  • Nebyly nalezeny žádné související odkazy

Archiv rubriky Kulturní akce

Všechny rubriky

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Komentáře jsou uzavřeny.