Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Kulturní akce > Varhanní rendez-vous ve Slaném


Varhanní rendez-vous ve Slaném

1.–2. června 2013, kaple Zasnoubení P. Marie, kostely sv. Gotharda a Nejsv. Trojice

Publikováno 9. 5. 2013 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného

Varhany v kapli Zasnoubení P. Marie ve Slaném
Varhany v kapli Zasnoubení P. Marie bývalé piaristické koleje ve Slaném

VARHANNÍ RENDEZ-VOUS aneb VÍKEND
S KRÁLOVSKÝM NÁSTROJEM V KRÁLOVSKÉM MĚSTĚ

V sobotu 1. a v neděli 2. června 2013 budou mít milovníci varhanní hudby mimořádnou příležitost poslechnout si všechny slánské varhany. Během jediného víkendu rozezní cyklus čtyř koncertů varhany v kapli Zasnoubení P. Marie, v chrámu sv. Gotharda a v klášterním kostele Nejsv. Trojice.

V cyklu koncertů, který jsme nazvali Varhanní rendez-vous aneb víkend s královským nástrojem v královském městě  se představí liturgičtí varhaníci z volného sdružení Varhaníci on-line (většinou absolventi varhanických kurzů pořádaných Arcibiskupstvím pražským) a jejich hosté. Záštitu nad cyklem koncertů převzali kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský, a Ivo Rubík, starosta Královského města Slaného.

Rychlý přehled koncertů

Sobota 1. června 2013
10.30 – kaple Zasnoubení P. Marie (liturgičtí varhaníci)
16.00 – klášterní kostel Nejsv. Trojice (soubor pražské Lorety)
19.00 – chrám sv. Gotharda (nejmladší generace profesionálů)

Neděle 2. června 2013
09.00 – chrám sv. Gotharda (doprovod bohoslužby)
16.00 – chrám sv. Gotharda (varhany a šalmaje)

Sobota 1. června 2013, kaple Zasnoubení P. Marie v 10.30 hodin
První koncert je koncipován jako přehlídka neprofesionálních liturgických varhaníků v kapli Zasnoubení Panny Marie. Ta je součástí objektu bývalé piaristické koleje z druhé poloviny 17. století, která stojí přímo na náměstí a dnes zde sídlí Vlastivědné muzeum ve Slaném. Na kůru se nacházejí dvoumanuálové varhany z druhé poloviny 18. století, jejichž autorem je pravděpodobně loketský mistr Johann Georg Ignaz Schmidt. Jednotliví účinkující budou uvedeni intrádami pro trubku a varhany.

Sobota 1. června 2013, klášterní kostel Nejsv. Trojice v 16 hodin
Druhý koncert proběhne v klášterním kostele Nejsvětější Trojice a představí se zde Komorní soubor pražské Lorety Societas Musicalis ve složení Alena Maršíková Michálková (cembalo a varhanní pozitiv), Tereza Růžičková (soprán), Lucie Vocelová (zobcové flétny), Jana Hrbková (housle) a Jiří Protiva (příčná flétna). V klášterním kostele stojí za pozornost hlavní oltář, jehož součástí jsou varhany Antonína Reisse, z nichž se však do dnešních dob dochovalo nehrající torzo, a objekt loretánské chýše vprostřed kostelní lodi. Po koncertě bude možnost zakoupení vyhlášených džemů vyráběných zdejšími karmelitány.

Sobota 1. června 2013, chrám sv. Gotharda v 19 hodin
Varhany z dílny Antonína Reisse bude možné slyšet v sobotu večer v chrámu sv. Gotharda, kdy začne hlavní koncert celé přehlídky. Jedná se o velký dvoumanuálový nástroj z roku 1783 v děkanském kostele sv. Gotharda, který představí profesionální varhaníci nejmladší generace, Aleš Nosek a Marie Zahrádková, oba absolventi bakalářského studia na pražské AMU. Na programu bude barokní hudba převážně německých autorů.

Neděle 2. června 2013, chrám sv. Gotharda v 9 hodin
Některé z účinkujících si budete moci poslechnout i během nedělního dopoledne, kdy doprovodí nedělní liturgii v kostele sv. Gotharda.

Neděle 2. června 2013, chrám sv. Gotharda v 16 hodin
Poslední koncert rozezní v neděli opět prostory děkanského kostela sv. Gotharda a svou koncepcí částečně naváže na úvodní. Hlavním bodem programu bude vystoupení Lenky Harigelové, která nám představí vzdušnicové šalmaje a na varhany jí doprovodí Pavel Marek.

Podrobný program najdete na www.varhany.org

Cyklus koncertů Varhanní rendez-vous, aneb víkend s královským nástrojem v královském městě pořádají Varhaníci on-line ve spolupráci a s podporou Městského úřadu Královského města Slaný, Vlastivědného muzea ve Slaném, Kláštera bosých karmelitánů ve Slaném a Římskokatolické farnosti Slaný. 

Akce je současně připomínkou 10. výročí webu www.varhany.org, na němž také bude zveřejněn podrobný program. Na všechny koncerty je vstupné dobrovolné. Srdečně zveme!

Pavel Marek

Na začátek stránky

Plakát

Varhanní rendez-vous ve Slaném – plakát
Varhanní rendez-vous ve Slaném – plakát

Na začátek stránky

Fotogalerie

Foto: Jiří Jaroch

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2 hlasů, hodnocení: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Témata: , , , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 9. 5. 2013 (čtvrtek) v 8.20 v rubrice Kulturní akce. Komentáře jsou uzavřeny.

Související články

Související odkazy

Varhaníci on-line

Varhaníci on-line

Archiv rubriky Kulturní akce

Všechny rubriky

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Komentáře jsou uzavřeny.