Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Novinky, stručné zprávy a komentáře > Infocentrum Slaný zve na virtuální prohlídku města


Infocentrum Slaný zve na virtuální prohlídku města

Publikováno 11. 8. 2015 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného

Už jste se byli podívat uvnitř chrámu sv. Gotharda ve Slaném? Víte, jak vypadá zevnitř klášterní kostel Nejsvětější Trojice nebo dokonce interiér loretánské kaple, která je ve Slaném unikátně přímo uvnitř kostelní lodi?

Můžete se podívat hned. Infocentrum Slaný zve na virtuální prohlídku – sférické „3D“ fotografie z 11 zajímavých míst a památek ve Slaném najdete na novém webu

Jednotlivá místa, kde byla zatím pořízena sférická fotografie, jsou:

Na začátek stránky

Chrám sv. Gotharda

Ve 30.letech 12. století přešla velká část osady Slaný do vlastnictví benediktinského kláštera na Ostrově u Davle. V té době byl postaven malý raně středověký jednolodní kostel sv. Gotharda. V jádře románská bazilika byla definitivně přestavěna po roce 1450 a dokončena byla v roce 1520. Presbytář je sklenut síťovou klenbou, vyzdobenou na počátku 16. století malbami žehnajícího Krista, evangelistů a andělů s nástroji Kristova umučení. Dochoval se původní pozdně gotický dřevěný krov a v západním portálu pozdně gotické dveře z počátku 16. století.

Virtuální prohlídka: Chrám sv. Gotharda

Infocentum Slaný zve na virtuální prohlídku města 

Na začátek stránky

Klášterní kostel Nejsvětější Trojice

Kostel Nejsvětější trojice – původně protestantský, postavený v letech 1581–1602 na místě jednoho z městských popravišť zvané Golgata, byl roku 1623 zpustošen. V letech 1655–1662 k němu byl přistaven klášter, kostel byl obnoven a roku 1657 byla uvnitř postavena Loretánská kaple. Dnes je sídlem řádu Bosých karmelitánů, kteří se po 200 letech vrátili zpět do naší země a sídlí mimo Slaného ještě v Praze.

Virtuální prohlídka: Klášterní kostel Nejsvětější Trojice s loretánskou kaplí

Klášterní kostel Nejsvětější Trojice s loretánskou kaplí

Na začátek stránky

Masarykovo náměstí

Podle zprávy v kronice Václava Hájka z Libočan byla osada Slaný vrch založena roku 750 služebníkem knížete Nezamysla jménem Holot, který pod horou nalezl slaný pramen a z popudu samotného knížete v jeho blízkosti založil osadu solnařů nebo solivarů. První dochovaná písemná zmínka o Slaném je z roku 1239, v listině papeže Řehoře IX., která potvrzuje statky kladrubského kláštera v kraji slánském.

Data o povýšení Slaného na město jsou dvě, 1295 a 1305, kdy král Václav II. na magdeburském městském právu vysadil město Slaný. Tehdy byl Slaný obstaven hradbami a branami a stal se městem hrazeným… více z historie

Virtuální prohlídka: Masarykovo náměstí

Virtuální prohlídka: Masarykovo náměstí

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (3 hlasů, hodnocení: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Témata: , , , , , , , , , , , , , , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 11. 8. 2015 (úterý) v 16.21 v rubrice Novinky, stručné zprávy a komentáře. Komentáře jsou uzavřeny.

Související články

Související odkazy

  • Nebyly nalezeny žádné související odkazy

Archiv rubriky Novinky, stručné zprávy a komentáře

Všechny rubriky

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Komentáře jsou uzavřeny.