Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Články > Střípky z české země – fotografie Jakuba Kozáka


Střípky z české země – fotografie Jakuba Kozáka

Budova městského úřadu (u Velvarské brány) od 23. června do 31. října 2014

Publikováno 17. 6. 2014 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného

 Západ slunce z Vilemininy stěny
Západ slunce z Vilemininy stěny (foto © Jakub Kozák)

V galerii „Na Schodišti“ v budově Městského úřadu ve Slaném (Velvarská, 136) jsme pro vás připravili další výstavu. Tentokrát vám představíme fotografie studenta 3. ročníku slánského gymnázia Jakuba Kozáka. A protože se blíží léto je i kolekce vystavovaných fotografií výběrem snímků, které Jakub zachytil právě v létě o prázdninách.

Jakub KozákS fotografováním jsem začal zhruba před osmi lety, když jsem dostal svůj první mobilní telefon, který měl primitivní fotoaparát. Když mí rodiče viděli, jak všechno zaujatě fotografuji, dostal jsem k narozeninám kompakt, se kterým jsem vyfotil oproti telefonu nádherné snímky. Pořídil jsem s ním tisíce snímků, avšak čím jsem byl starší, tím víc jsem chtěl vytvářet technicky zajímavější fotografie, ale nastavení kompaktu mě omezovalo. Řekl jsem si, že si musím sehnat něco lepšího, co mi poskytne lepší možnosti, a tak mi padnul do oka Canon EOS 600D, s kterým fotím doteď. Můj zájem především o přírodní fotografii podpořil kurz v Českém Švýcarsku pod vedením Petra Jana Juračky, který jsem absolvoval minulý rok o prázdninách. Je mi blízké vše živé a spojené s přírodou a s touto myšlenkou bych se chtěl ve fotografování zdokonalovat. První rok jsem se zaměřil na noční oblohu a snažil se fotografovat hvězdy. Na internetu jsem strávil mnoho hodin studováním správného nastavení a místa k fotografování. Nakonec se zadařilo, vzniklo několik hezkých fotografií, což mě velmi motivovalo a věděl jsem, že vznikne mnoho dalších.

Jeden z prvních pokusů vyfotografovat Mléčnou dráhu v popředí se Sedlem  Brouk sympaťák  Jeden z vydařených snímků během bouřky na skautském táboře 

Nyní vlastním dva objektivy: setový (18–55mm) a rybí oko (10mm), které jsem si pořídil minulý rok v srpnu. K fotografování ale používám i další, které si půjčuji od Pavla Rubíka – teleobjektiv a pevnou padesátku. V blízké době si chystám pořídit sadu filtrů a možná i nějakou náhradu místo „seťáku“. 

V dnešní době je ve fotografování velkou výhodou znát moderní techniku, což pro mě není žádná překážka a jsem schopen si dodělat mnoho „vychytávek“, které mi pomohou a zjednoduší obsluhu fotoaparátu. Propojil jsem s ním telefon, který teď mohu vzdáleně ovládat, buď přes kabel, nebo přes infračervený vysílač, a tak si kompletně nahradit vzdálenou spoušť, což je pro mě užitečné v pořizování časosběrů, které jsou pro mě velkým cílem, stejně tak jako jiná odvětví fotografie jako je makro nebo wildlife.

Fotografování bych se chtěl věnovat celý svůj život, ale pouze jen jako zájmu a ne práci. Často bojuji sám se sebou, protože mi musí zkrátka něco padnout do oka, abych zmačknul spoušť. A přestože si to leckdo myslí, na povel se fotit nedá.

Jakub Kozák studuje 3. ročník na Gymnáziu V. B. T. ve Slaném, jeho rodném městě. Fotografování se věnuje už od dětství a zajímá
se o přírodu, ve které díky fotografování tráví mnohem více času.
Je dlouholetým členem 3. oddílu slánských skautů. Fotí digitální zrcadlovkou Canon EOS 600D. 

Facebook: www.facebook.com/kozakphoto
Časosběry: https://www.youtube.com/watch…

Všechny texty a fotografie na těchto stránkách jsou chráněny autorským právem. Texty, fotografie, videa a jejich části je dovoleno sdílet na sociálních sítích jen s výslovným uvedením zdroje a s odkazem něj. Použití materiálů přesahující rozah citace na vlastních stránkách je možné jen s výslovným souhlasem autorů nebo majitelů autorských práv.

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (6 hlasů, hodnocení: 4,83 z 5)
Loading...Loading...

Témata: , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 17. 6. 2014 (úterý) v 8.30 v rubrice Články. Komentáře jsou uzavřeny.

Související články

Související odkazy

  • Nebyly nalezeny žádné související odkazy

Archiv rubriky Články

Všechny rubriky

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Komentáře jsou uzavřeny.