Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Články > Sibiř, oblast mnoha tváří


Sibiř, oblast mnoha tváří

Budova městského úřadu (u Velvarské brány) od 14. ledna do 31. května 2014

Publikováno 14. 1. 2014 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného

Burjatsko, Barguzinská dolina, na cestě z městysu Barguzin
Burjatsko, Barguzinská dolina, na cestě z městysu Barguzin

Opět se hlásí galerie „Na Schodišti“ v budově Městského úřadu ve Slaném (Velvarská, 136). Pokud navštívíte naší další výstavu, uvidíte nevšední záběry z jižní Sibiřie, jak je v irkutské oblasti poblíž jezera Bajkal vyfotografovala Zuzana Zahrádková.

Rusko není jen Moskva a Petrohrad. Rusko není jen pravoslaví. Bohatě zdobené chrámy se zlatými kopulemi a uměleckou výzdobou z 12. století. Nezapomínejme, že Rusko není jen před Uralem. Za Uralem totiž také žijí lidé, žili tam po staletí a ještě dlouho tam budou žít. Nezapomínejme, že na Sibiři není jen zima (ačkoliv pravdou je, že zima je tam dlouhá).

Ostré rysy sibiřského stařešiny. (Irkutská oblast, vlaková zastávka Orljonok, tajga) Bajkalský led má mnoho tváří. Dříve volně plovoucí kry, teď zamrzlé pod vrstvou vody. Následně nově vytvořený led praskl, do pukliny natekla voda, která posléze opět zmrzla. Fascinující. Sedmdesátiletý (!) rybář Genadij, jež v mládí pracoval na stavbě Bajkalsko-Amurské magistrály. Dnes se živí rybařením. Jeho kuchání ryb bylo uchvacující - celé 4 tahy: rozříznout, vyškrábnout vnitřnosti, rozevřít a naříznout podél páteře. Hotovo! No a samozřejmě, není nad čerstvě nalovenou rybu... (Burjatsko, pol. Svatý Nos, Čivyrkujský záliv, Katuň)

Promítání fotografií a vyprávění o Sibiři se Z. Zahrádkovou
sobota 8. 2. ve 14.00 v aule slánského gymnázia • Pozvánka

V jižních oblastech Sibiře jsem strávila jeden rok. Mým domovem se stal Irkutsk, odkud jsem však podnikala cesty do okolí. Nejčastěji na Bajkal, ale také do měst, městeček, vesnic v Irkutské oblasti a Republice Burjatsko. Jednou se jí podařilo vyjet i do Krasnojarské oblasti či až na východní konec kontinentu, do Vladivostoku.

Sibiřský federální okruh se nachází ve středním pásu asijské části Ruska. Zaujímá 30 % celkové plochy Ruska. Nejhustěji zasídlené jsou oblasti na jihu federálního okruhu. Neočekávejte ovšem, že tam jsou nasázená města jedno vedle druhého. Ruská měřítka pro cestování jsou diametrálně odlišná od evropských.

Zuzana Zahrádková se narodila, vyrůstala a studovala ve Slaném.
V současné době studuje na  Masarykově univerzitě v Brně, obor Překladatelství ruského jazyka. V červnu 2013 ukončila roční studijní pobyt v Rusku, v Irkutsku, pouze 70 km od Bajkalu. V rámci studia si tedy dopřála i cestování po okolní sibiřské přírodě. Cestování, poznávání nových kultur a přírodních krás ji inspiruje, fascinuje a naplňuje. Zuzka fotí pro radost svoji a svých blízkých. K tomu využívá fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FZ28. 

Zuzana ZahrádkováPři svých toulkách po sibiřských krajích jsem se nemohla nabažit toho nekonečného prostoru kolem sebe. Sibiřských hlubokých lesů, mohutných řek. Bajkal mne očaroval svojí prostou existencí. Jaro, léto, podzim, zima na Bajkalu? To je něco, co si každý musí prožít na vlastní kůži a oči. Trek po břehu Bajkalu a obdivování jeho průzračné hladiny? Trek v lesích, ve kterých se můžete setkat s medvědem? Či snad jízda v autě po zamrzlém Bajkalu? Pobyt v rybářské vesnici, kde turista nestrávil více jak 10 minut?

Omamná příroda na vás čeká také, pokud odjedete od Bajkalu. Do Tunkinské doliny, nad kterou ční vrcholky Sajánských hor. Či do doliny Barguzinské, dosud turisty skoro neobjevené. Široké údolí, třítisícové hory, meandrující řeka. Občas burjatský statek nebo jednotlivá malá stavení. Krávy, koně. Ticho, klid.

Kromě přírody mne nepochybně zaujala pestrost místní kultury, o které jen málokdo asi ví. Právě u Bajkalu, v místech co by kamenem dohodil do Mongolska (12 h cesty vlakem na hranice), se snoubí pravoslaví, buddhismus a přírodní náboženství šamanismus. Díky Burjatům, svébytnému národu, jež kdysi dávno přišel z mongolských stepí a obydlil bajkalskou oblast, mohou turisté zahraniční i ruští obdivovat pestrobarevné buddhistické chrámy či posvátná šamanistická místa.

Pojďte se tedy přenést na Sibiř. Pokud se přijdete na výstavu podívat na podzim, vězte, že v Irkutsku s vysokou pravděpodobností sněží. Pokud přijdete v zimě, v Irkutsku mrzne a už ani nesněží. Na jaře tají ledy, sněhy a slunce vyhřívá zem. A v létě si můžete u Bajkalu užívat pravou tropickou výheň. Že nevěříte? Pohleďte tedy na rybáře.

Příjemnou zábavu! Vítáme tě, Rusko. Privjet, Sibir (rusky).
San meno, Bajkal
(burjatsky).

Pokud se chcete o celé oblasti dozvědět více, můžete navštívit můj blog o roku na Sibiři: www.siberianblog.wordpress.com

 

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (6 hlasů, hodnocení: 4,50 z 5)
Loading...Loading...

Témata: , , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 14. 1. 2014 (úterý) v 12.42 v rubrice Články. Komentáře jsou uzavřeny.

Související články

Související odkazy

  • Nebyly nalezeny žádné související odkazy

Archiv rubriky Články

Všechny rubriky

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Komentáře jsou uzavřeny.