Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Články > Izrael – země kontrastů a kompromisů


Izrael – země kontrastů a kompromisů

Budova městského úřadu (u Velvarské brány) od 1. května do 31. srpna 2013

Publikováno 26. 4. 2013 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného

Jeruzalém
Jeruzalém

Izrael – zemi plnou kotrastů a kompromisů – navštívíme prostřednictvím další fotovýstavy „Na Schodišti“ v budově Městského úřadu ve Slaném (Velvarská, 136). O své snímky z cesty do této zajímavé země se s námi podělí Pavel Rubík.

Moderní výškové budovy u zbytků nejstaršího přístavu světa, posvátná místa třech světových náboženství stojící si vzájemně na svých základech, turistická letoviska na břehu Mrtvého moře bojující o místo s minovými poli, vysoce rozvinutý turistický ruch a neustálá obava z bombových útoků, většina území pokrytá pouští a přesto jedna z nejrozvinutějších ekonomik světa – i takový je Židovský stát – Země kontrastů a kompromisů.

Zeď nářků  Vádí Kelt  Usazená sůl z Mrtvého moře

Deset dnů nemůže stačit na to, aby člověk poznal některou z částí světa a na Izrael by nestačil ani celý život. Tolik protikladů, které se vzájemně vylučují, tolik historických křivd na kousku Země velikosti Moravy. Přesto musí místní obyvatelé najít kompromis, aby vůbec mohli žít. To dodává Izraeli jedinečnou atmosféru. Jednoduše mi učarovala.

Mgr. Pavel Rubík vystudoval slánské gymnázium a nyní studuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze zoologii. Cestování a s tím spojené chytání zážitků na fotoaparát jsou jeho koníčkem. Fotí nejčastěji digitální zrcadlovkou Canon EOS 350D
s objektivem Canon EF 70–200mm. 

Mgr. Pavel RubíkNejucelenější průvodce po Izraeli je Bible. Většina návštěvníků této země sem také kvůli jakési osobní náboženské pouti jezdí. Není výjimkou potkat v klikatých uličkách Jeruzaléma procesí poutníků nesoucí na ramenou repliku Kristova kříže. Paradoxní je, že si ho pravděpodobně půjčili za rohem od muslimského obchodníka a proplétají se s ním davy ortodoxních židů směřujících na šabat ke Zdi nářků.

Málokde na světě se kultury mísí tak, jako na kilometru čtverečním Starého města. Těch kultur a náboženství je tu tolik, že jedno poutní místo přímo vyrůstá z toho druhého. Zeď nářků – nejsvětější místo židů je zároveň zdí Skalního dómu – třetího nejposvátnějšího místa islámu a sto metrů od nich stojí Bazilika Svatého hrobu, Kámen posledního pomazání, Křížová cesta.

Domy jsou nalepené na sebe, tak, že už nezbývá místo na uličky. Ty často vedou po střechách, či skrze domy. Některé jsou zastřešené a jiné přecházejí po jejich střechách, kříží se a vedou do slepých konců a všude jsou zaplněné davy lidí – muslimů, arabů, arménů, židů a turistů. Složení obyvatel se mění jen v noci, kdy turisty nahradí hlídky vojáků základní služby. Jen tak pro jistotu, kdyby někdo ty kompromisy nevydržel. 

Vojenské hlídky jsou všude a turistovi s batohem se občas stane, že mu ho kompletně vybalí a projedou detektorem na výbušniny. Zvláště pokud se z nějakého nepochopitelného důvodu rozhodne prozkoumat i Západní břeh Jordánu – autonomní palestinské území. To však stojí za to. Obyvatelé Palestiny jsou velmi milí a jejich poušť ukrývá mnoho historických památek, třeba ruiny nejstaršího města světa – Jericha.

Vojenským kontrolám se nevyhnete ani v Golanských výšinách. Území, o které se Izrael dodnes pře se Sýrií, Vám učaruje zvláště svou faunou a flórou. Cestou odtamtud, až překročíte Jordán, můžete navštívit město Akko, jednu z posledních výsep křižáků na Blízkém východě. Cestou na jih, zpátky do Jeruzaléma, pak minete nejzachovalejší památky římské kolonizace a vstoupíte opět do Svatého města. To je jakýmsi středobodem celé oblasti a jeho atmosféra vám nedá spát.

Ne nadarmo existuje psychologická porucha přímo spojená s tímto městem. „Jeruzalémský syndrom“ mění některé návštěvníky tohoto starobylého místa v mesiáše. Nedivím se tomu. Pořádně hustou atmosféru Jeruzalém i celý Izrael rozhodně má. 

Všechny texty a fotografie na těchto stránkách jsou chráněny autorským právem. Texty, fotografie, videa i a jejich části je dovoleno sdílet na sociálních sítích jen s výslovným uvedením zdroje a s odkazem něj. Použití materiálů přesahující rozah citace na vlastních stránkách je možné jen s výslovným souhlasem autorů nebo majitelů autorských práv.

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (5 hlasů, hodnocení: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Témata: , , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 26. 4. 2013 (pátek) v 9.35 v rubrice Články. Komentáře jsou uzavřeny.

Související články

Související odkazy

  • Nebyly nalezeny žádné související odkazy

Archiv rubriky Články

Všechny rubriky

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Komentáře jsou uzavřeny.