Toto je archiv stránek z let 2000—2016. Rádi vás uvidíme i na našem novém webu www.kultura.slansko.cz

Nacházíte se zde:  Kultura Slaný a Slánsko > Články > Fotografie z cest Jiřího Budky jr.


Fotografie z cest Jiřího Budky jr.

Budova městského úřadu (u Velvarské brány) od 1. 11. 2012 do 30. 4. 2013

Publikováno 25. 10. 2012 | Napsal , Kulturní zařízení města Slaného

Fotografie z cest Jiřího Budky jr.
Fotografie z cest © Jiřího Budky jr.

Fotografická výstava „Na schodišti“ představí dalšího ze slaňáků, kterému učarovala fotografie. Tentokrát je to Jiří Budka jr. jehož fotografie z cest – což je jeho další vášeň – si můžete při návštěvě městského úřadu prohlédnout.

MUDr. Jiří Budka jr. – narozen v roce 1978 ve Slaném. Vystudoval gymnasium a lékařskou fakultu. Nyní spolupracuje se svým otcem v zubní ordinaci v Domě s pečovatelskou službou Na Sadech.

K fotografování se dostal vlastně úplnou náhodou. Během jedné, jak sám říká, vrcholně nudné přednášky na fakultě si půjčil od spolužáka knihu o fotografování a začetl se. Prý ho některé rady natolik zaujaly, že se je rozhodl vyzkoušet. Od té doby si vždy na cesty přibaloval zrcadlovku Pentax, kterou v poslední době vyměnil za digitální Nikon D300.

Cestování je asi jeho největší koníček. Kdyby mohl, strávil by na cestách po světě většinu času. A protože se kolem sebe umí dívat, přiváží si místo suvenýrů série moc pěkných fotografií. Nejsou to v žádném případě ilustrace typu: „já a čínská zeď“ nebo „já, kamarádi a Eiffelovka v pozadí“. Jeho snímky mají dar zachycovat náladu, atmosféru a někdy až chuť a vůni fotografovaného místa. Nejraději se vydává na cesty ve Velké Británii. Má rád její přírodu, historii a také úžasnou moderní architekturu, kterou postrádá u nás. Očividně miluje Londýn s jeho tavícím kotlíkem ras, národností , barev a společenských tříd. Na Piccadilly Cirkus se protnou cesty důstojného gentlemana v buřince, pankáče s oranžovým čírem a půvabné černošské gazely. A Jiří stiskne spoušť fotoaparátu přesně v ten okamžik, kdy mezi nimi proběhne kratinká lidská interakce, která nám přinese právě tu odpovídající atmosféru místa a času.

Island ho zase uhranul prostorem bez lidí, ve kterém se jakoby zastavil čas, takže stejný pohled by se nám možná vyjevil před tisícem let a pravděpodobně i v budoucnosti stovky let vzdálené. A pak samozřejmě nasbíral kvantum záběrů ze Spojených států, země tak velké a různorodé, že jeden „trip“ napříč státy vydá za návštěvu desítek různých zemí. New York, to „Velké jablko“ k nakousnutí, považuje spolu s Prahou a skotským Edinburghem za nejkrásnější město na světě.

Chci mu popřát, aby času na cestování měl stále víc a víc. I když, jako jeho pacient s občas bolavými zuby, jsem naopak rád, když vím, kde ho najdu. Ale nechci být sobec, neboť se vždy těšívám na novou várku nádherných snímků z jeho fotografických putování. A jsem rád, že Vám touto cestou můžeme alespoň zlomek z nich představit…      

Jaroslav Hložek

Na začátek stránky

Fotogalerie

Fotografická výstava „Na schodišti“ představí dalšího ze slaňáků, kterému učarovala fotografie. Tentokrát je to Jiří Budka jr. jehož fotografie z cest – což je jeho další vášeň – si můžete při návštěvě městského úřadu prohlédnout.

Všechny texty a fotografie na těchto stránkách jsou chráněny autorským právem. Texty, fotografie, videa i a jejich části je dovoleno sdílet na sociálních sítích jen s výslovným uvedením zdroje a s odkazem něj. Použití materiálů přesahující rozah citace na vlastních stránkách je možné jen s výslovným souhlasem autorů nebo majitelů autorských práv.

Na začátek stránky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (7 hlasů, hodnocení: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Témata: , , | všechna témata »

Tento příspěvek byl publikován dne 25. 10. 2012 (čtvrtek) v 8.15 v rubrice Články. Komentáře jsou uzavřeny.

Související články

Související odkazy

  • Nebyly nalezeny žádné související odkazy

Archiv rubriky Články

Všechny rubriky

Vydávají Kulturní zařízení města Slaného
Úvodní stránka: www.kultura.slansko.cz
Copyright © Královské město Slaný 2000—2024

Královské město Slaný

 

Komentáře jsou uzavřeny.